Linselyst AS

Lier Mentalsykehus – en ekkel opplevelse….

In Cora Monstad, Gamle Lier Mentalsykehus, Linselyst AS on september 20, 2009 at 12:04 am

Jeg lot meg overtale til å bli med to venninner på fotoshoot på gamle Lier Mentalsykehus.

A-bygningen på Lier Mentalsykehus

Jeg er egentlig ikke superbegeistra for slike steder som har rykte på seg for å være fulle av dårlige vibber og ånder på vandring. Å google Lier Mentalsykehus, kan gjøre en gammel tante søvnløs. Like fullt – ble jeg med.  Det startet ganske rolig, vi fikk tatt noen ålreite bilder fra A-bygningen. Vi klarte selvfølgelig ikke å reise dit i rett tid, så vi fikk en snau time, før mørket kom. Og ærlig talt, det finnes veldig mange steder jeg heller har lyst til å være ved mørkets frembrudd, enn akkurat der.

På vei rundt hjørnet av A-bygningen

Straks vi kom oss ut av bilen og var på vei inn til A-bygningen, merket vi en temmelig spesiell stemning. Du trenger ikke å være et synsk medium for å kjenne dette på kroppen. Det kommer som kastet på deg, straks du nærmer deg området. Det er egentlig helt utrolig å tenke på at det fremdeles er full drift OG pasienter på dette stedet. Det er ihvertfall 3 bygninger som står tomme og som har gjort det siden midten av 1980-tallet. Så vidt vi har forstått, er dette A, D og E-bygningene på området. Det har foregått ganske grusomme forsøk på de som har vært pasienter her, deriblant forsøk med LSD, lobotomi og elektrosjokk. De fortapte åndene som helt tydelig sitter igjen i området, er formelig til å ta og føle på. Vi går inn i bygningen,  (noe som ikke er lov, da bygningen er avstengt pga stort forfall siste tyve år,) og begynner vår leting etter fortiden.

Baderom

Det er rimelig forfallent og stygt innendørs, og stemningen har ikke blitt påtagende bedre. Tvert imot, så blir vi i overkant frynsete, uten noen særlig grunn.  Takket være Britt, som innehar større eventyrlyst enn redsel for ånder enn oss andre,  klarer vi å karre oss videre inn i bygningen.  Jeg lar de neste bildene tale for seg selv…

Stort forfall

Trappen

Det blir raskt mørkere, og vi får litt hastverk med å komme oss videre. Et par rom fanger vår interesse fullstendig, disse befinner seg i øverste etasje.  De har en tristhet som vi bærer med oss helt hjem.

Sofa

Isolat

BordStolen

Isolat 2

Siden jeg er såpass skeptisk til slikt av natur, føler jeg sterkt for å komme meg ut. Det er nesten mørkt ute, og det begynner å bli vanskelig å se hvor vi setter beina. De andre vil ned i kjelleren, selv om jeg kjenner stor vegring mot det. Jeg liker ikke kjellere, og ihvertfall ikke kjellere i stupmørke, og jeg kan vel trygt understreke at mørke kjellere i hus som har rykte på seg for å ha ånder, scorer vel på et absolutt nullpunkt. Synet som møter oss i kjelleren, kan skremme livskiten ut av de fleste.

DusjenHeldigvis er det noen som har helt rødmaling på flisene i dusjen, det er altså ikke blod. Men det er jaggu lett å la seg lure sånn i mørket, med en puls på 220.  Er nok noen spøkefugler som har gjort dette. Men det var nå likefullt et ekkelt syn.

Vi forlater A-bygningen og begynner å lete etter D og E. Vi vet de er i nærheten, men ikke helt hvor. Mellom A og C-bygningen, går det en sti bratt oppover i skogen. Vi følger den og kommer til en bygning som er en tro kopi av A-bygningen. Den ligger ensomt til noe høyere enn de andre. Veldig isolert. Veldig ekkel atmosfære. Vi går litt rundt og titter, men kommer frem til at det er for mørkt til å gå inn. Vi har ikke med oss lommelykter heller, så vi velger og la det være. Det ser også såpass forfallent ut, at det kan være farlig å bevege seg inn. Vi følger en svingete gammel asfaltert vei nedover, og finner endelig den berømte rød-brune bygningen nedenfor.  Den er behørig kommentert på ymse blogger rundt omkring.  Det snodige er, at når jeg nærmer meg dette enorme bygget, så begynner kameraet mitt å krangle. Mine følgesvenner merker ikke noe unormalt. Vi går likevel nærmere for å ta denne bygningen i nærmere øyesyn. Bildene mine fra dette huset, er uklare og dårlige, da kameraet mitt nektet å fungere normalt når vi var her.  Jeg har – til alt overmål – lest på flere blogger – at flere har opplevd akkurat her at blitzer og kameraer slutter å virke, og at batterier bare «dør».

Det rødbrune byggetVi går rundt huset og kikker litt, det har en rimelig ekkel atmosfære, dette også. Vanskelig å sette fingeren på hva, men du bare merker at det er noe der.

Fra baksidenKameraet mitt vil ikke fokusere, det er som om hele kameraet har streiket, selv om det er tydelig strøm på kameraet. Å stille fokuset manuelt når det er så mørkt, er tilnærmet klin umulig, så jeg tar bilder, på tross av alt kameraet ikke vil fokusere. Resultatene blir deretter.

Fasade

Fra baksiden 2

Vi kommer oss bort til en veranda, og vinduene her er pip åpne. Vi titter inn og ser at det er lagret masse gamle møbler og skrot der inne. Det ligger mye rart på utsiden også, inklusive restene av dette apparatet.

Siemens Isotherm - elektrosjokkapparatVed søk på nett finner vi ut at dette er et apparat som har blitt brukt til elektrosjokk.

Vi følte ikke varmt for å gå inn, så jeg tar bare å slenger kameraet mitt inn i vinduskarmen, og kjører av et bilde med blitz. Jeg står altså med  kroppen lent inn mot vinduet, og du kan se de hvite karmene på begge sider. Jeg tar to bilder rett etter hverandre med samme innstillinger, men får likefullt et underlig resultat. Jeg legger ut begge bildene, så får dere se selv. De med livlig fantasi, inklusive meg selv, kan se noe som ligner et ansikt i det «gråhvite» feltet over vasken til høyre i bildet. Disse bildene er ikke redigert, slik at de skal vises slik de ble tatt. De lysfeltene som sees tilvenstre i bildet, vites heller ikke hvor kommer ifra.

Gjenferd over vasken?

Versjon 2

Versjon 2

Hva slags lys som har kommet inn på det første bildet, er noe usikkert. Da jeg står lent inn i vinduet, og de andre står bak meg. Jeg har brukt f3,5 og blitzen har utløst. Lukkertiden er på 1/125 s. Hva som har latt seg fange der, vet jeg ikke.  Samme innstillinger er brukt på versjon 2.

Etter dette vil ikke kameraet mitt ta flere bilder, det virker som om speilet har hengt seg opp. Det er helt låst. Da finner vi det best å forlate åstedet. På vei ut av hagen der og bort fra huset, tar kameraet et bilde «selv».  Resultatet av dette er mer enn snodig. Det ser dere her.

Kameraet utløser seg uten min hjelp...

Så lenge vi er i umiddelbar nærhet av dette bygget, virker ikke kameraet mitt. Jeg prøver å ta et bilde av fasaden på vei bort, og vil fremdeles ikke fokusere.

Uklar fasade

Ikke før vi har kommet godt stykke ned i gata, begynner kameraet å fungere normalt igjen. Jeg tar dette siste bildet bare for å se om jeg får det til. På det siste bildet, er alt i orden med kameraet, og bildet blir skarpt og fint, til tross for at det er så mørkt. Personen du kan se i bildet, er en av mine venner og ikke noen «skummel» figur.

Kameraet fungerer igjen...

Ganske ekkel opplevelse dette. Det er egentlig mest ekkelt,  når du kommer hjem og det får synke litt. Jeg tror nok at dette blir min siste tur til Lier Mentalsykehus. Åndene der skal få hvile for mitt vedkommende. De som er på jakt etter litt spenning, bør absolutt reise dit og kjenne på stemningen. Ha i minne at det er ulovlig å ta seg inn i disse bygningene, da de er sperret av for offentligheten. Å gå inn i disse bygningene er å gjøre innbrudd på offentlig eiendom. De er også så forfalne at kan være farlig.

Når vi kom hjem, viser det seg at ALLE bildene den ene av oss tok på Lier, er borte vekk fra minnebrikka. Til gjengjeld var det tatt bilder både før og etter, men disse var fremdeles på brikka. Men alt som var tatt på Lier, var søkk vekk når hun skulle laste bildene hjemme. Mon tro hvorfor ??

Vedlegger også et lite kart over eiendommene det gjelder, da dette er tilnærmet umulig å oppspore på nett.

Kart over Lier mentalsykehus

~* ~

Mer om Lier Mentalsykehus:

https://linselyst.wordpress.com/2009/10/04/slowly-turning-mad/

https://linselyst.wordpress.com/2009/10/08/lier-mentalsykehus-2/

https://linselyst.wordpress.com/2009/10/18/the-quiet-call/

14 januar 2014:

Denne bloggen har ligget brakk en god stund så det er ganske pussig at det brått kommer massevis av innlegg på dette gamle blogginnlegget. Men det er litt sånn det er med Lier Mentalsykehus. Det blir populært litt i rykk og napp. Men til alle dere som fascineres av dette, vit at selv om det kan virke som en spennende og gøyal affære, så kan dere få med dere noe hjem derfra – som dere faktisk ikke ønsker. Det kan skje – fortere enn dere aner. Ikke ta sjansen, ikke reis dit. Det er faktisk ulovlig, bygningene er så falleferdige at det er farlig å gå inn der. Og da snakker vi fremdeles kun om det fysiske. Når det gjelder det man ikke nødvendigvis kan se eller ta på, så kan det hende at dere får følge av noe dere ikke har kontroll på eller er herre over.

Styr unna, – ikke reis dit!

Reklamer
 1. Huff!! Kjenner jeg blir helt dårlig av å se bildene dine… Men ikke negagativt ment!! Bildene er helt fantastiske! Det er stemningen og historien rundt som gjør meg dårlig… Skal google litt, men kjenner at jeg kvir meg allerede..

  Fant link til bloggen din hos Mytteristen 😉

 2. Hei! Så synd du hadde en ekkel opplevesle ved besøket ditt der opp! Jeg har vært der på photoshoot flere ganger, og kameraet mitt har aldri streiket…bilder i bloggen min!

  Vi har vært i alle byggene uten det siste som ligger nede midt på området. De tre øverste har jeg aldri merket noe spooky i det hele tatt…

  Dra dit på nytt, uten foruintatte meninger og du vil få bedre bilder!

  • Heisann nabon

   Takk for tilbakemelding, jeg lar meg nok overtale til å dra dit igjen. Rettere sagt, jeg blir antagelig truet dit igjen av mytteristen, kjenner jeg henne rett. Og bildene dine er nydelige, og jeg kjenner fotografkløen… Det store rommet med sengene, er det tatt i samme huset som det bildet med vaskene ? Er det tilfeldigvis i 1. etg ?

 3. Brrr…. 😉

 4. Takk for hjelpen, min reddende engel :o)

  Aner fremdeles ikke åssen jeg finner ut av ting her inne, så da er det godt å ha en som viser vei. Veldig kjekt med «likesinnede» her inne ang vår lille «date» på Lier ;O)

 5. Gøy å se andre sine bilder fra plassen. Nabon og jeg har vært der flere ganger og digger plassen:) Aldri merket noe ekkelt der oppe.. Utrolig spennende plasse med masse motiver, sengene er fra bygget dere ikke gikk inn i, 2 etg hvis jeg ikke husker helt feil.. Vi har planer om en tur snart og denne gangen til et annet bygg vi ikke har vært inni før… Gleder meg! Slå ut håret neste gang og knips i vei:))

 6. Det øverste bak det rødbrune, altså ?? Aha… da må vi altså inn der igjen ….. Det forstår jeg nå ;o)

 7. Det stemmer.. Mesteparten av bildene jeg har er fra det bygget:) Har blitt litt hektet på den plassen der, og så bor jeg bra 10 min unna med bil, så blir nok mange besøk der med tiden:)

 8. Har dere opplevd problemer med at bilder forsvinner fra brikka ? Det ser ut til at alle bildene en av oss tok fra Lier har blitt borte, mens bilder tatt både før og etter er på brikka :-O

 9. Jeg har ikke hatt sånne problemer, ikkeno med kamera heller…

 10. Hmm…. snodig!! Vi lurer fælt på hva som kan ha skjedd her…!

 11. Hei..har vært en del på Lier sykehus på 80-tallet, da jeg var på besøk hos flere innlagte der..har alltid vært merkelig energi på stedet, men kanskje ikke så rart, har jo vært noen dødsfall der i løpet av årene, så er nok noen stakkars sjeler som ikke har reist videre !!!

  • Det tror jeg så gjerne… den energien der henger der som en tett tåke, er nesten til å ta og føle på…

 12. når jeg leste å så bildene og sånt så virker det så utrolig kult å være der. men hadde jeg vært der i virkeligheten hadde jeg feiga ut. det er tydelig at spøkelsene ikke liker kameraer. selvom de da døde for en go del år siden, så kan de med nyteknologiske kameraer. rart, men og litt freaky og kult på samme tid.
  jeg bor langt unna lier mentalsykehus, men har lyst på en tur dit. jeg ser forresten ikke «ansiktet» på det bildet, og hva som skjer med lyset på versjon nr 1 vet jeg heller ikke. men bra bilder var det 🙂

 13. kule bilder, sjekk ut mine på galleriet mitt (face), jeg har også merket ting der, men det er vel det jeg får for å reise dit midt på natta aleine:P

 14. Har ikke dratt dit enda, men prøver å få med meg noen =P Grunnen til at kameraer og andre elektriske apparater streiker, er pga den sterke energien. Strøm er jo som kjent også energi, men det er også stemninger og ånder. Er de veldig sterke, så kan de påvirke lamper, lommelykter, mp3-spillere, kameraer, mobiltelefoner, ja alt som går på strøm. Det betyr bare at det er sterke energier på samme sted som deg og forstyrrer. Kameraer har ikke en bevissthet, derfor vil de ofte konke ut da en energi som er ved bevissthet er til stede. Fine bilder! =)

 15. flott bilde serie, jeg fikk lyst til å dra dit umiddelbart! jeg elsker utvandrede hus, til tross for lumske historier og ånder i flyt i gangene….. på jobb i fjor, var jeg på en «mentalinstitusjon» i midt norge, og bildene som er tatt av pasientene var et hugg i hjertet. det får din bildeserie til å se ut som noe nærmest hyggelig, for de ansiktene, blikkene, og kommentarene som hørte til de bildene……og vi snakker ikke om mange år tilbake…det skjedde langt inn på 1900 tallet. fraflyttende boliger har noe eget over seg. jeg kom over en liten, forlatt «landsby» på svalbard, har bilder av det på boka mi.
  men bra serie cora, men det vet du jo! U are always good;-) klem

 16. De bildene husker jeg godt, Kristin ;o) De fra Svalbard, altså. Ble bare litt misunnelig fordi jeg ikke har vært der selv. Tusen takk for skryt, det blir aldri for mye, vet du
  *klem i retur*

 17. Spennende opplevelse og spennende, flotte bilder:)
  Klem

 18. Fin skildring av turen din til Lier med mange spennende bilder. Interessant å høre om hvordan andre opplever stedet. Jeg overså E bygningen da jeg var der og det irriterer meg enda. Men jeg har vært i de to andre byggene. I dagslys heldigvis. Skjønner det kan være ganske guffent når det begynne å bli mørkt.

  • Ja, det var jo nettopp E-bygningen som lagde klabb for meg. Jeg skal ihvertfall ikke dit i mørket en gang til, det er helt sikkert.Om noen skal klare å overtale meg til å dra dit en gang til, bør det være høylys dag og full sol ;o)

 19. […] Se mer fra Lier Mentalsykehus? Klikk HER […]

 20. heeej, jeg har hørt av flere venner, om at det er ei i et vindu som henger seg, hver gang de er der. husker ikke hvem av bygningene det er, og at dørene på loftet slamrer klokka 00.00 hver gang. De er der på nettene om sommeren. Og jeg kjenner på meg at jeg tror ikke jeg vil på noen nattetur til lier 😉 Men blir nok snart dratt dit opp !

 21. Jeg hadde aldri reist dit på nattestid, verken frivillig eller med makt… !! Man trenger ikke mørke i tillegg på det stedet der… Har aldri hørt om noen som henger seg der borte, men det kan godt hende. Det som går igjen av lyder der borte, såvidt jeg vet, er gråting, «slag», knekkelyder og vage stemmer. Men har man litt livlig fantasi, eller er litt mottagelig, kan man sikkert både se og høre både det ene og det andre. Om du reiser dit, så husk å jorde alle energier ved å ta på bakken, før du forlater stedet, sånn at du ikke tar med deg «noe» hjem derfra……

 22. Så utrolig spennende! Flott bilder, og (uhyggelig) godt skrevet også! Fikk gåsehud her jeg satt, jeg. Må google litt om dette stedet, tror jeg. Men det får vente til imorra, når det er lyst ute.. 😉

 23. ler* ja, det er utrolig hva fantasien kan gjøre med en stakker etter mørkets frembrudd ;o)

 24. Hei! Flotte bilder! Skal dit neste helg for egne bilder 😉 Synes dog deler av fortellingen var litt unødvendig, ettersom den blir for absurd. Forklaringen på de «mystiske» bildene har du nok svar på selv (ettersom du tar en del bilder), men om ikke annet så kan jeg si hva jeg tror? Gjettekonkurranse, på en måte 😉

  Problemer med autofokusen under dårlige lysforhold er jo helt normalt. I tillegg gir jo stor blenderåpning liten dybdeskarphet, som igjen påvirker hvordan og hvor raskt autofokusen jobber. I tillegg kan IR-lyset som sendes ut (for å måle avstand til motivet) treffe flere steder. Ergo så har kameraet valgt fokusområde etter eget godtbefinnende. Jeg pleier å velge fokusområde manuelt og gå for «spot»/fokus midt i bildet.

  Bildet inn vinduet ser ut som resultatet av litt for lang eksponering, slik at du «drar med deg» lys fra andre steder (bl.a. gatelysene utenfor) under eksponeringen. Pleier også å skje meg fra tid til annen, selv med blitz. Har ført til en del stilig «art by accident» for min del 😉 Fant noen klassiske eksempler:

  http://www.reenskaug.no/Servering/Nattklubb.aspx

  Det kan vel også forklare det mystiske bildet som kameraet tok på egenhånd. Lang lukkertid (da står jo speilet åpent) samtidig som du beveget kameraet ville jo gitt et slikt bilde. Det hender forresten også at mitt kamera ikke vil ta bilde, selv med MF, hvis ingenting er i fokus. De to «forstyrrede» bildene ser jo nesten ut til å være tatt på høylys dag pga eksponeringstiden. Er jo bare å sammenlikne med det siste bildet hvor lukkertiden er rask nok, men bildet muligens blir litt undereksponert.

  Håper jeg ikke ødela fortellingen. Jeg ble uansett inspirert til å ta egne bilder der!

 25. Jeg skal ditt en tur nå i nærmeste fremtid.

  • Heisann Knudsens

   God tur!! Jeg har heldigvis lagt spøkelsesjakt på hylla nå. Driver portrettstudioet Linselyst AS i Tønsberg på heltid og vel så det. Så her er det ikke lenger tid til slike utskeielser. Stikk gjerne innom og hiv inn link til meg når du har vært der, så jeg får se.

 26. Å fy faen, så jævlig sykt ass! herregud!!
  veldig fine bilder !!

 27. Ikke rart at dere fikk en ekkel stemning også utenfor huset. Du har kanskje ikke lagt merke til det selv, men om du ser i det vinduet som er nederst til høyre, på det bildet som er etter den rødflekkete dusjen, så vil du se at det ser ut som om det står noen der. Det var nok denne personen som gav deg en ekkel følelse, men du så ikke han/henne og dermed visste du ikke hvorfor. Men det ligner altså veldig mye på en person, etter min mening!

  • Jeg antar at man egentlig kan se hva man vil i disse bildene. Og på ett vis viser de jo hva som er der, og på et annet vis ikke. Men ingenting er ihvertfall manipulert inn/ut, så får det bli opp til hver enkelt å tolke selv… Ha en deilig dag, Monika 🙂

 28. Så utrolig skremmende.. Skjønner godt du ikke ønsker tilbake dit.
  Jeg kan fortelle deg at beltebruk og «ECT. – behandling «(electroshock) ,, fortsatt blir brukt i Norge.. Det som OGSÅ er utrolig skremmende med Lier, er at det vonde fortsetter i de «nye» bygningene..

  Jeg kunne tenkt meg en tur i de gamle bygningene for å se..
  Men der var du modigere enn meg!
  Takk for du delte dette! Nydelige bilder!

  • ECT står for ElektroConvulsivTerapi og er innenfor standard behandlinger mot langvarig depresjon i hele den vestlige skolemedisinen. Beltelegging er også vanlig, ikke bare i Norge, men på så og si alle psykiatriske institusjoner. Dette brukes for å beskytte pasientene mot seg selv, men også de rundt, som andre pasienter og pleiere.

   Man benytter seg ikke av disse behandlingsmetodene for å være slemme eller grusomme, ei heller er det i eksperimentelle eller torturerende øyemed.

   Hilsen kona til en som jobber på Dikemark. (Har selv jobbet innen psykiatrien i Sverige.)

   • Samme erfaring har vi. Men ingen tvil om at tidligre metoder/ forskning var grusomme. Samtidig fortsetter grusomme forsök på dyr 😦 Når skal vi forstå at dyr ER levende skapninger med fölelser OG nervesystem som kjennwr smerte som DU og jeg 😦

   • Ja, dessverre. Du har nok rett i det, Sissel 😦

  • Bare hyggelig! Bildene er jo egentlig det viktigste for meg – utrolig men sant! 🙂

 29. Hei.

  Nå er det slik at man har noe kjempefint som kalles EXIF-data, enhver fotograf burde vite om det, men kanskje du hadde glemt det 🙂

  Hvis man leser EXIF-dataet på det første bildet du tok inn vinduet, ser vi bl.a. at bildene ble tatt den 19. september 2009, at det ble tatt med et Nikon D300 og at shutter speeden absolutt ikke er 1/125, men heller rundt 4.

  • Det burde vel nevnes at jeg var en glad amatør på den tiden, og sitter med litt annen kunnskap i dag, enn jeg gjorde da 😉 Men takk for «påminnelsen» 😉 Jeg setter pris på korreksjoner av det konstruktive slaget. Ha en deilig dag, Gorgoroth 🙂

 30. Nå fikk jeg bare enda mer lyst til å besøke stedet. Og spesielt lete etter krematoriet. Jeg har alltid hatt lyst til å oppsøke dette stedet, men ingen jeg kjenner vil være med.

  Fantastisk fortalt opplevelse forresten, nesten som å lese en litt spennende novelle.

 31. Har selv vært der og fått veldig dårlige vibber. Vi var der da det var mørkt, klokken var vell over 12.. Vi måtte krype inn i vinduet nede og hoppe ned litt over 1 meter. Gikk gjennom hele bygningen og merket veldig godt på kroppen at det var vonde og triste opplevelser derifra.. Jeg har mange ganger opplevd div som jeg ikke kan forklare, jeg kan vel forklare det ved at jeg til tider blir «oppsøkt» av energier..? Veldig flotte bilder!

  • Takk for skryt av bildene, det varmer meg 🙂 Stedet er trist, stemningen ille, og de personlige opplevelsene kan være ganske alarmerende… Noen av oss er «belemret» med evne til å ta inn mer enn andre. Sånn er det. Og når man attpåtil oppsøker steder av dette kaliber, må man regne med å «få inn» mer enn den gemene hop…. 😉

 32. Hvordan var det å komme seg inn på området, i byggene osv? Ingen store problemer med det? Har lest at det er en vaktpost, men den er vel ikke eksisterende?

  • Ingen problemer i det hele tatt. Men mulig vi var heldige… Men man går jo likefullt rundt og ser seg over skuldrene. Det er jo ikke lov å gå inn der og det er attpåtil farlig…

 33. haha, er ingenting uvanlig med gamle lier mentalsykehus. det er rett og slett dere selv som psyker dere opp! Er aldri noe uvanlig som har skjedd der, har selv vært der på natten uten å ha alt mulig rart i bakhodet, og gjett hva? Ingenting har skjedd.. Ingen av vennene mine har merket noe, og kommer heller aldri til å gjøre det..

  Fortellingen rundt disse bildene blir jeg litt flau over faktisk, er jo så overdramatisert som det går an å få det! Er en ganske erfaren fotograf, og kan fortelle deg at ALLE de «mystiske» bildene har en logisk forklaring, er bare innstillinger som er «feil», for liten dybdeskarphet, for mørkt til å fokusere, liten kunnskap om fokuspunkter, for lang lukkertid etc.

  oppfører dere som små barn:)
  Ble selv skeptisk en gang jeg var der før jeg ble fotograf og fikk et lys som ble «klint» utover. Skjønner nå at dette var for lang lukkertid bare.

  Blir flau av dramatiseringen her..

  • Helt enig. Bare innbilning alt sammen. De skremmer seg selv.

  • Ikke alle er like åpne for energier, vettu :0

  • Artikkelen er skrevet slik den er opplevd. Om du synes det er flaut eller overdramatisk, så du om det. Jeg var der, jeg opplevde ting, – JEG, faktisk. Ikke du ! Om du absolutt mener at ting er så annerledes, så ta turen dit selv. I hovedsak anbefaler jeg folk å holde seg unna Lier Mentalsykehus nå, fordi man ikke har kontroll på hva slags dritt man får med seg hjem derfra. Tolk det som du vil. Men skal du være ufin, – kan du finne et annet sted å leke deg. Gå vekk!

 34. Kjerringa driver fotosjappe og alikevel suger hun. Svarer ikke en gang på dere som retter på de idiotiske koblingene hennes.

  • Kjerringa har vært opptatt med å drive butikk, og har ikke hatt tid til å svare på ufine meldinger. Jeg må ærlig innrømme at det nedprioriteres også.

 35. De lysa øverst er lett og forklare. Lang lukkertid. Ser lysa på bilde nr 2 fra døren og vinduet. Har også hørt rykter om att bygga på lier skal rives i når fremtid

 36. Krematoriet er ikke så vanskelig å finne. Det ligger rett opp og til venstre inn skogen for det gamle sykehuset 🙂

 37. Den maskinen du fant er desverre ikke en elektrosjokk maskin, men en diatermimaskin som ble brukt til behandling av reumatisme.

 38. Man trenger ikke väre på stede for og merke aktivitet eller sådant, om man säger så!
  grössninger i hele kroppen genom bare bilder !
  usch, jeg kunne ikke besökt stede !

 39. Syns det blir litt snålt når du sier det er ulovlig å gå inn der, at det er som innbrudd når dere selv gikk inn der og la ut bilder av det i full offentlighet ?!! Snakk om å innrømme og legge frem bevis mot et innbrudd a !!

 40. Kult at dere har vært der, men dere kom jo hjem totalt uten bevis på «åndene» der. De som klarer å se et ansikt i speilet over vasken – ja, de har i overkant mye fantasi. Alt dette dreier seg jo om noe så defust som dårlig stemning og noen tekniske småting!

  • Hva er bevis da ? Skal jeg komme hjem med et spøkelse lagt ned på sprit ? Hva forventer du egentlig? Hva er dårlig stemning ? Hva er utstyr som takker for seg på gitte steder ? Hva er lyder, ting som flytter seg og skygger? Orber ? Energier ? Kall det hva du vil. Jeg fikk med meg «noe» hjem, som holdt leven hjemme hos meg i månedsvis etterpå. Skremte dritten ut av både meg og bikkja mi, og alle andre som var dumme nok til å komme på besøk. Skritt, iskald trekk, ting som «blir borte» og dukker opp igjen uforklaring. Skarpe smell og høye dunk – helt uten forklaring. Ikke helt enkelt å bevise, men like fullt der. Likte jeg det ? Nei. Vil jeg ha det tilbake ? Nei. Bryr jeg meg om du tror eller ei ? Nei.

 41. Syntes det er litt rart at så mange merker noe der, var på lier i 2uker og merket ingenting ved mitt opphold der.. jeg har selv vært inne i de gamle byggene oppe i skogholdtet, men merket ikke noe annet enn at gulvet gikk etter når vi gikk over det.. men med tanke på pasientene som er der, så er det litt uhyggelig for oss når folk løper rundt utenfor vinduene når vi skal sove! Men veldig fine bilder osv 🙂

  • Takk for skryt av bildene. Jeg forstår godt hva du mener, – man kan både skremme seg selv fra vettet og sense og føle både det ene og det andre. Jeg overlater til hver enkelt å finne ut hva en selv føler. Jeg fortalte kun om MIN opplevelse.

 42. Finde bilder fra et veldig spennende sted! Du skal ha takk for å ha gjort meg oppmerksom på det.

  Men hele denne dramatiseringa bli ganske klein føler jeg. Ok, du føler at stedet og da særlig bygningene har en sterk energi. Du synes det er skummelt og du blir litt redd. Du behøver ikke å la det gjennomsyre hele «artikkelen», det blir veldig tamt når du egentlig mangler bakgrunnsinfo, kjennskap til konkrete hendelser osv. Alle gammle bygninger har sin egen energi, det er jo noe av det som gjør UE så spennende 🙂

  Den tingen dere fannt på bakken som du hevder ble brukt til elektrosjokk? Du må være snill å fortelle oss hvor du har det fra! Den ser ut som en gammel termostatstyring, og googler du isotherm så får du opp treff relatert til: Jaa, temperatur….

  Du er flink å ta bilder! 🙂

  • Tharayman, takk for skryt av bildene, det er nå engang bilder jeg er best på. Infoen den gang er nok basert på «vandrehistorier» i tillegg til det vi fant på Google. Det er noen år siden, og den gang da var Lier Mentalsykehus «it». Alle var der og tok sine bilder. Jeg var en av dem.

 43. Har ikke vært der men flere av mine venner har, og de har hatt akkuratt samme følelse som du beskriver. Frister sånn å dra, men bor så langt unna. Må nok få med noen med bil.

  Flotte bilder. Merker stemninga gjennom bildene! 🙂

  • Heisann nysgjerrig! Takk for skryt av bildene. Stemningen ligger tykk i området. Er man ikke mottagelig for stemninger av dette kaliber, tror jeg nok Lier Mentalsykehus vil være like skremmende som et middels svensk tivoli. Det blir til det man gjør det til, tror jeg.

 44. Spennende.
  Må bare peke ut et ansikt til, som det ikke later til at du har sett. Samme bilde der du ser ansiktet over vasken, ser jeg også klart og tydelig et mannlig annsikt i den gule «røyken» rett under taklampen.

 45. Krematoriet lå omtrent ved det bygget som er merket nr 10.

 46. Istherm er et kjøleskaP:p sorry at jeg ødelegger stemningen….. Og det drives elektrosjokk idag også på sykehus i i Norge i dag også. Krematoriet er ved siden av der bygg a var før… Ved husbegyggelsen.

  • Som tidligere nevnt, fikk vi opp på Google at det apparatet vi fant rester av – var et elektrosjokk apparat. Jeg angrer litt på at jeg ikke la ut linken vi fant den gang da 😉

 47. Hei Linselyst! Det bildet med det rare lyset skapes av blits og lang lukkertid. Du fikk først utløst eksponeringen med lang lukker, fått ristet litt på kameraet så alt lyset (kanskje fra vinduet, eller fra siden) ble eksponert i uforståelige streker (utifra bevegelsen) på sensoren, så holdte du kameraet stille mens blitsen utløste seg. Dette kan også bli kalt dobbel-eksponering.

  • Jeg skjøt to bilder rett etter hverandre. Jeg vet hva dobbelteksponering er, men dette var noe annet 😉

   • Det er åpenbart lang lukkertid med bevegelse på kameraet, hvis du ser på lyskildene på det rene bildet, så ser du det er det alt «støyet» og det fordratte lyset kommer fra på det rare bildet. Dette er bare overdreven innbilning.

 48. Artig fortelling og fine bilder. Bilde 2, tatt gjennom vinduet med blitz kan tyde på blitzrefleks fra selve glasset i vinduet. Har selv gjort den tabben et par ganger, og da kan en få mange rare «tåker» på bildet. Når du tar slike bilder en annen gang, så ta flere bilder fra samme plass, bare vri kameraet litt for hver gang… Det tar gjerne bort slike ulumskheter fra bildet. Må kanskje en tur dit selv og fotografere litt.

  Men takk for et fint innlegg…

 49. Husker på videregående att en kompis av meg dro dit, samme kvelden drømte jeg att jeg var med, var litte granne morro når han kom oppspillt på skolen dagen etterpå og jeg kunne fortelle han åssen det så ut der nøyaktig, og hvem som var der, både i virkeligheten å i ånden (hvis man tror på sånt..) jeg fikk beskjed av di som «er» der og ikke komme tilbake for da kom det til å skje noe …. så da er folka herved advart… er ikke sikkert dere merker noe med 1 gang.

  • Nei, det er helt sant. Jeg var dum nok til å dra tilbake dit flere ganger og regelrett «ba» om kontakt. Sånn kjeft som jeg fikk av min hjelper i etterkant, når jeg sleit med å få «noe» ut av hjemmet mitt etterpå. …. Men jeg lærte jo – jeg oppsøker ikke slikt mer….

 50. Hei! Fantastiske bilder.. men har du studert bilder over elektrosjokk apparatet? I vinduet ved siden av døra ser det nesten ut som ett annsikt i glasset:-O

  • Det synes veldig tydelig det du snakker om der. Jeg skvatt litt når jeg så det. Hehe.

  • Det vil jeg helst ikke tenke på – men i prinsippet kan man sikkert finne ansikter overalt. Personlig tror jeg nok at åndene er lettere å spore i skygger, enn med gitte ansikter 🙂

 51. Hei. Ta å zoom inn på det første bilde du har lagt ut. Så ser du på det vinduet som er i midten nede. Der er det veldig mye ansikter. nesten hvert glass som sitter igjen i det vinduet. La bare veldig godt merke til det.

  • Jeg antar – at hvis man har litt livlig fantasi og en god dose tålmodighet, så kan man se akkurat hva man vil i bildene. Og på sett og vis tror jeg nok at du ser akkurat det du vil se. Jeg vil ikke lenger se hva som evt finnes på bildene. Jeg har mer enn nok med opplevelsen fra stedet, både før og etter. …. –

 52. Heihei! Hvor spennende!
  Dette skjedde da med mitt kamera i Nes gravlund! Der en gammel girkegård ligger… Speilrefleksen min nektet å avløse seg, samt min mobil tlf..
  Min stemor har da fortalt om at gravdtøtter har rørt seg mange meter etter henne! Er veldig normalt på den kirkegården!

 53. Grunnen til at kameraet ditt streika kan være åndene. Mange ånder liker ikke elektronik og derfor blir mye elektronik ødelagt i nærheten av steder det er åndrer. Jeg og en venninne har veldig lyst til å dra dit, men ettersom vi nesten aldri har tid og jeg har alltid hatt problemet at jeg ser åndene og føler åndene så jeg tror jeg kommer til å bli veldig dårlig av å dra dit…

  • Hei på deg. Det er MANGE som rapporterer om utstyr som streiker på Lier. Om du ser og kjenner dem, bør du styre unna. Hypersensitive mennesker får med seg altfor mye tull derfra, og om du ikke vet hvordan du skal jorde energiene dine, bør du heller ikke reise dit. Man lærer da ett og annet på veien, men jeg fikk med meg «noe» hjem derfra. Ikke ønsket jeg det, og ikke var jeg klar over det heller. Men det skremte livskiten ut av meg i månedsvis etterpå 😦

 54. Veldig bra skrevet, og veldig fine og fasinerende bilder 🙂
  Men på det bilde du synes du ser et ansikt, synes jeg det ser ut som det er to ansikter 🙂

 55. «Ansiktet» man ser på bilde 1 kan nok forklares, hvis du ser på samme sted på bilde 2 så finnes det tre mørke flekker der speilet over vasken har hengt,, de virker å stemme overens med «ansiktet» på bilde 1 🙂

 56. Denne bloggen har ligget brakk i årevis, så det er ganske pussig at det brått kommer massevis av innlegg på dette gamle blogginnlegget. Men det er litt sånn det er med Lier Mentalsykehus. Det blir populært litt i rykk og napp. Men til alle dere som fascineres av dette, vit at selv om det kan virke som en spennende og gøyal affære, så kan dere få med dere noe hjem derfra – som dere faktisk ikke ønsker. Det kan skje – fortere enn dere aner. Ikke ta sjansen, ikke reis dit. Det er faktisk ulovlig, bygningene er så falleferdige at det er farlig å gå inn der. Og da snakker vi fremdeles kun om det fysiske. Når det gjelder det man ikke nødvendigvis kan se eller ta på, så kan det hende at dere får følge av noe dere ikke har kontroll på eller er herre over. Styr unna, – ikke reis dit!

  • Det med gjenferd og skikkelser er bare overtro og skapes av dere selv mentalt, håper dere selv vet at det er latterlig å skrive om spøkelser og døde mennesker som aldri drog noe sted.
   Hvis er redde og anstrenger dere veldig om det overtroiske, kommer du bare til å skape psykiske vanskeligheter for seg selv som selvfølgelig inkluderer innbilning.

   • Jeg overlater til hver enkelt å gjøre opp sine egne meninger. Jeg er inneforstått med at noen ikke tror på noe mer enn det som er i selve livet, og ære være dere for det. Men ha såpass respekt for andre, at du kan tåle at andre mener annerledes enn deg selv. Og hold deg for god til å komme med ufine karakteristikker av andre, det hører ikke noe sted hjemme.

  • Jeg skal ikke dit,neitakk

 57. virker utrolig spennende å dra på slike plasser, men utrolig ekkelt også. Bildet med lysskyggene tror jeg bare er blitsen har tatt flere sånne bilder selv så det er litesannsynlig det var noe uten om det normale. men at kameraet tar bilder selv er litt creepy. uansett takkfor du deler slike ting, utrolig spennende å se og lese 😀

  • Ikke godt å vite hva det var. Det var unektelig spennende, ingen tvil om det. Og om du er mottagelig er det enda mere spennende. Men sørg for å jorde energiene før du forlater Lier, om du reiser dit, så du ikke tar med deg «noe» hjem.

   • Hei. Kjempespennende innlegg og gufne bilder! 🙂 Jeg begynner å bli ganske lei av å høre uvitende mennesker som sier at det er kun innbilning og at det er bare overtro osv osv. Hva folk velger å tro på er såklart opp til dem selv, men jeg veit 100 % sikkert at det finnes ånder eller energier og at de som sier det bare er vår innbilning o.l kan unnskyld språkbruket, bare ta å klapp igjen til de har sett eller fått kjent det selv på kroppen!!… 😉 Fikk selv oppleve det fysisk hvordan en ånd kjentes ut for noen år tilbake. Da var jeg alene i ett gammelt hus som moren min leide. Tidligere eier av huset var en eldre mann som ikke levde lenger. De eneste som var sammen med meg den dagen var husky valpene våres på ca.3 mnder. Det første som skjedde var at hunden min begynte plutselig å bjeffe og logre noe veldig intenst. Hun ga seg ikke med å bjeffe og jeg prøvde å si hysj men skjønte fort at hun prøvde å si meg noe. Logringa gjorde hun fordi hun var usikker på hva dette var men samtidig var hun veldig nyskjerrig. Hun tittet opp mot meg akkurat som om jeg skulle fortelle henne det. Hehe men jeg var like usikker og nervøs selv. ; ) Uansett for å komme til poenget så ville hun ikke gi seg med å bjeffe og hun så mot en bestemt retning hele tiden. I hjørnet der peisen stod. Hun så dit hele tiden imens dette skjedde så det var tydelig at denne ånden som var der sto helt stille. Utrolig nok siden jeg var så nyskjerrig så tok jeg motet i meg og gikk veldig sakte imot den retninga hun så mot. Jeg måtte jo finne ut av det. Kan nevne at det var midt på dagen hvis ikke hadde jeg nok ikke turt det. ; ) Plutselig etter å ha tatt noen skritt kjente jeg ånden fysisk på kroppen. Var ingen tvil da lenger. Var kjempekaldt og jeg fikk gåsehud så det holdt. Instinktivt flyttet jeg meg vekk så fort jeg merket ånden. Og så spurte jeg pent om «han» kunne dra for jeg ble redd hehe og etter jeg sa det høyt i rommet så ble det rolig og stille igjen. Tror det var han som eide huset før som gikk igjen. I begynnelsen da jeg flyttet inn der så sov jeg nede i stua en stund og to kvelder hørte jeg noen som gikk opp i trappa etter at moren min hadde gått opp å lagt seg. Og nei det var ikke moren min for hun var allerede oppe på rommet sitt. Vel det ble litt langt innlegg men det var min åndehistorie ihvertfall. 😉 Og tilslutt må jeg si at det var kjempebra bilder du tok, og uansett om det har vært for lang eller kort lukkertid på noen av de…I don’t care!!!….ånder fins om man vil tro på det eller ikke. 🙂 Men man skal være forsiktig som du sier så man ikke tar med seg noe hjem. Det er viktig.

 58. Det bygget som fremdeles er i drift er heldigvis et koselig sted som ikke ser ut som noe av dette her, eller hva man fremstiller i filmenes verden av hva «mentalsykehus» har og by på.. Har kjent folk som har vært der på behandling! 😉 Men de andre byggene er en skam og la stå.. Både med tanke på hvordan de ser ut og hvilke handlinger som ble gjort der.. Skulle vært revet ned for lenge siden

 59. Vi burde finne noen som har erfarning innen å drive ut de negavite energiene 🙂

 60. Uff, jeg fikk frysninger av å lese dette! Selv er jeg ganske interessert i slike overnaturlige ting, og i tillegg er fotografi en av mine store hobbyer, så å lese dette innlegget ga meg lyst til å dra dit (for spenningen og «opplevelsens» skyld), men samtidig ikke. Flott innlegg likevel! 🙂 Veldig interessant å lese!

 61. etter hvert som jeg så flere av bildene kom jeg i en så utolig sorg, tårene randt og randt å ville ikke stoppe, det var sterkt og veldig merkelig huff 🙂

 62. Jeg har ak vært der,dro der i fra i dag,8. Des.2016 ! Fremdeles Ondskapensshotell ! Kjemisk lobotomering av friske hjerner ! Vivi Beate Dalsrud 🆘

 63. Creepy

  • So I was in the car on my way home listening to Jayde’s show and all of a sudden I hear “Last of My Gob€yesâod! I was totally stoked for you at that point! I turned my radio up full blast so all the cars around me could hear your amazing voice… Nice work!

 64. Ser ganske spesielt ut😨

 65. Hei, har du et større kart, eller en veibeskrivelse fra f.eks lier eller dikemark? For folk som aldri har vært der og ikke vet hvordan man kommer seg dit 🙂

 66. Det samme skjedde med bildene mine, tatt natta før de rev A-bygget. Jeg måtte bruke et gjenvinningsverktøy for å finne igjen bildene på brikka. To besøk. Aldri mer.

 67. Jeg var passient på Lier Sykehus fra 1960 til 1967 og opplevde dette stedet som ett godt sted å være når man sliter med angst og depresjon jeg prøvde også elektrosjokk men fant ut at dette ikke var noe hjelp i.Ellers vil jeg si at mange har svartmalt Lier Sykehus jeg kjenner meg ikke igjenn i mange av de usanne opplysningene fra dette stedet.
  At mennesker måtte bindes skyltes jo sykdommen enkelte led av og man prøvde ut forskjellige medisiner for å finne den rette medisin.jeg ble utskrevet i mars 67 og har hatt ett fint liv med den erfaringen jeg fikk på Lier Sykehus

 68. (det bilde med det lysglimte og det ansiktet)
  Moren til en venninne av meg er synsk og hun har vist meg et bilde med et sånt lys før og det skal bety at det er en ånd der

 69. A bygget ble vel revet i 2014 så da må det være en stund siden disse bildene ble tatt, jeg har vært mye på Lier men har aldri fått noe trøbbel med kamerautstyr. Jeg mistenker at det har vært for mørkt for ditt kamera for å få skikkelig fokus, at alle bildene dine ble borte tror jeg ikke på( har sikkert tatt 2-3000 bilder her og alle er inntakt)
  Men det finnes ikke tvil om at det er et flott sted for fotografer men vær forsiktig hvor dere går ,forfallet er enormt og vær ekstra forsiktig i trappene!

 70. Ansiktet på bildet kommer av de merkene på veggen, se godt på det bra bildet så ser du det!:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: